Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Μια εισαγωγή στα ηλεκτρονικά βιβλία

Με αφορμή την συμμετοχή της βιβλιοθήκης μας στην εβδομάδα ηλεκτρονικού βιβλίου 4-10 Μαρτιου 2012 (Read and E-book Week), ανοίγουμε μια συζήτηση γύρω από το ηλεκτρονικό βιβλίο. Θα ακολουθήσουν εβδομαδιαίες αναρτήσεις με πληροφορίες γύρω από τα ηλεκτρονικά βιβλία, νέα και προτάσεις. 



Τα ηλεκτρονικά βιβλία σημαίνουν πολλά πράγματα σε πολλούς ανθρώπους. Στην απλούστερη μορφή τους, είναι κείμενο που υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή, σχεδιασμένο να διαβάζεται σε κάποια ηλεκτρονική συσκευή... οτιδήποτε μεταξύ ενός επιτραπέζιου υπολογιστή και ενός κινητού τηλεφώνου.

Στον πραγματικό κόσμο, είναι λίγο πιο περίπλοκα. Τα ηλεκτρονικά βιβλία υπάρχουν σε διάφορες “μορφές” λογισμκού, που σημαίνει ότι μπορούν να διαβαστούν από συσκευές που το λογισμικό τους μπορεί να διαβάσει αυτές τις “μορφές”. Για παράδειγμα, ένα ηλεκτρονικό βιβλίο μπορεί να έχει τη μορφή ενός Adobe PDF αρχείου, που σημαίνει ότι μόνο μια συσκευή με λογισμικό ανάγνωσης PDF αρχείων όπως το Acrobat Reader μπορεί να ανοίξει και να προβάλει το ηλεκτρονικό βιβλίο.

Ευτυχώς, υπάρχει πρόοδος με τα χρόνια, και από κει που υπήρχαν πάνω από μισή δωδεκάδα μορφών αρχείων, τώρα έχουν μειωθεί μόλις στα τρία. Ακόμη, υπάρχει λογισμικό που είναι πλέον διαθέσιμο για τις περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές, έτσι ώστε να μπορούν να διαβάζουν όλα τα είδη αρχείων ηλεκτρονικών βιβλίων.

Όπως και τα τυπωμένα βιβλία, τα ηλεκτρονικά βιβλία μπορεί να είναι τελείως απλά, αποτελούμενα μόνο από κεφάλαια, παραγράφους και κείμενο... ή μπορεί να περιλαμβάνουν γραφικά, πολυμέσα και κινούμενες εικόνες. Αν και τα λογοτεχνικά βιβλία είναι προς το παρόν τα πιο δημοφιλή ηλεκτρονικά βιβλία, τα εκπαιδευτικά συγγράμματα εισέρχονται στην ηλεκτρονική αρένα, και ίσως κάποια μέρα οι μαθητές να μελετούν από ηλεκτρονικά βιβλία αντί των εντύπων.

Αλλά και οι δημιουργοί των ηλεκτρονικών βιβλίων προέρχονται από μια ευρεία γκάμα, από τους επαγγελματίες και καταξιωμένους συγγραφείς, (πχ Paulo Coelho, ο οποίος υποστηρίζει και το open access γενικά) που εργάζονται σε παραδοσιακούς εκδοτικούς οίκους, στους ανεξάρτητους συγγραφείς, κάποιοι από τους οποίους δεν έχουν δημοσιεύσει το έργο τους ποτέ σε έντυπο, αλλά εκμεταλεύονται τις ευκαιρίες που τους δίνει η αυτο-δημοσίευση μέσω ηλεκτρονικών μέσων, και προωθούν έτσι τα βιβλία τους (δες εδώ παραδείγματα). Μερικοί από τους ανεξάρτητους αυτούς συγγραφείς τα έχουν καταφέρει τόσο καλά, ώστε να υπογράψουν συμβόλαια με παραδοσιακούς εκδότες. Άλλοι είναι ευχαριστημένοι να εργάζονται ανεξάρτητα και κάποιοι ακόμη γράφουν αποκλειστικά για την εμπειρία της γραφής ενός βιβλίου και προσφέρουν τα έργα τους ελεύθερα στο κοινό.

Εάν έχετε υπόψιν σας ιστοσελίδες με περιεχόμενο σχετικά με ηλεκτρονικά βιβλία, περιμένουμε τις προτάσεις σας! Τα ηλεκτρονικά βιβλία γεννήθηκαν για να μοιράζονται ... :)

Πηγή*: http://ebookweek.com/index.html

*το κείμενο είναι ελαφρά τροποποιημένο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου