Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Τα ηλεκτρονικά βιβλία στις μέρες μας

Οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι άρχισαν να δίνουν προσοχή στα ηλεκτρονικά βιβλία γύρω στο 2001. Οι εκδότες, που στην αρχή δυσπιστούσαν για τις ιδιότητες του νέου μέσου όπως ακριβώς και η μουσική βιομηχανία εναντίων των MP3, τώρα ακολουθούν το παράδειγμα της μουσικής βιομηχανίας και προσπαθούν να κατανοήσουν και να εκμεταλευτούν τη μορφή των νέων ηλεκτρονικών βιβλίων. Έχουν δημιουργήσει διαδικτυακά καταστήματα και έχουν συνεταιριστεί με κατασκευαστές συσκευών ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, για να καταξιωθούν στην αγορά του ηλεκτρονικού βιβλίου. Επίσης, κατασκευαστές ηλεκτρονικού εξοπλισμού, εργάζονται πάνω στην κατασκευή συσκευών ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, ελπίζοντας σε κέρδος από την μόδα των ηλεκτρονικών βιβλίων.

 Εξαιτίας όλης αυτής της δραστηριότητας από μεγάλους εκδοτικούς οίκους, εταιρίες ηλεκτρονικών και ανεξάρτητους παραγωγούς, αναπτύσσονται νέα μοντέλα πωλήσεων, οι μορφές των ηλεκτρονικών βιβλιών αρχίζουν να ομογενοποιούνται, συσκευές αποκλειστικά για ανάγνωση είναι πλέον διαθέσιμες, και χάρις στο Διαδίκτυο, τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν παγκόσμια διάδοση. Σήμερα, τα ηλεκτρονικά βιβλία δημιουργούν νέους εκδοτικούς οίκους, οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών δημιουργούν περισσότερες συσκευές ανάγνωσης σχεδιασμένες για το ευρύ κοινό, και οι κατασκευαστές λογισμικού δημιουργούν νέες εφαρμογές ανάγνωσης για κινητές ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα smartphones, τα laptops, και άλλα. 

Ας μην ξεχνάμε και τα ηχητικά βιβλία σαν μια μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου. Αναγνώστες που δεν έχουν χρόνο ή είναι συνέχεια εν κινήση μπορούν να βάλουν το ηχητικό βιβλίο να παίζει σε κάποια συσκευή αναπαραγωγής (mp3, cd κτλ) και να ακούσουν κάποιον να τους διαβάζει το αγαπημένο τους βιβλίο!

Πρόσφατα, μία εταιρία με την επωνυμία E Ink, παρουσίασε μια νέα τεχνολογία, το ηλεκτρονικό μελάνι, που μιμείται την όψη του χαρτιού καλύτερα από κάθε άλλη τεχνολογία παρουσίασης. Η εισαγωγή της στις πιο πρόσφατες συσκευές ανάγνωσης θεωρείται από πολλούς  καταναλωτές ως προτιμότερη από τις οθόνες LCD.

Μάλιστα, μέχρι και η Oprah, η δημοφιλέστερη αμερικανίδα παρουσιάστρια, ανακοίνωσε ότι το Amazon's Kindle είναι το αγαπημένο της gadget - και από τότε τα ηλεκτρονικά βιβλία πέρασαν στην μαζική κουλτούρα. Η εταιρία δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τη ζήτηση πλέον. Η εταιρία Sony εισήγαγε επίσης μια συσκευή ανάγνωσης χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία ηλεκτρονικού μελανιού.
commuter reading an e-book Το πιο σημάντικό όμως είναι ότι ο κόσμος, που σε μεγάλο βαθμό δεν ήταν πληροφορημένος σχετικά με τα ηλεκτρονικά βιβλία, τώρα είναι εξοικειωμένος με την εικόνα ανθρώπων που διαβάζουν βιβλία στα laptop τους στο πανεπιστήμιο, ή στο κινητό τηλέφωνο στο μετρό. Στη Ιαπωνία, οι πωλήσεις μυθιστορημάτων για κινητά τηλέφωνα - βιβλία που τα καταβάζεις και τα διαβάζεις, συνήθως σε συνέχειες, στην οθόνη του κινητού σου τηλεφώνου - έχουν κάνει άλμα από το μηδέν, 5 χρόνια πριν, στα πάνω από 82 εκατ. δολλάρια σήμερα.

Σήμερα οι καταναλωτές μπορούν πλέον να βρουν το είδος λογοτεχνίας που θέλουν να διαβάσουν, από μπεστ-σελερ καταξιωμένων συγγραφέων, μέχρι πειραματικό υλικό τολμηρών νέων συγγραφέων, και οτιδήποτε ανάμεσα στα δύο αυτά άκρα!

Η εποχή των ηλεκτρονικών βιβλίων έχει φτάσει!



Ας δούμε μερικούς από τους μεγάλους εκδοτικούς οίκους που είναι προσβάσιμοι από τις βιβλιοθήκες του ΑΠΘ, και προσφέρουν ηλεκτρονικά βιβλία**:






Πηγή*: Read an e-book week

Το κείμενο είναι ελαφρά τροποποιημένο

Πηγή**: Συλλογές ηλεκτρονικών βιβλίων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ

2 σχόλια: