Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Η εμφάνιση και η άνοδος των ηλεκτρονικών βιβλίων

Συνεχίζουμε σήμερα την διήγηση της ιστορίας των ηλεκτρονικών βιβλίων από την προηγούμενη ανάρτηση. Ας παρακολουθήσουμε την πορεία τους τις τελευταίες δεκαετίες.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία εμφανίστηκαν στο δίκτυο, και όπως ήταν εύκολο να μοιραστούν και να αποθηκευτούν σε έναν σκληρό δίσκο ή κάποιο μέσο αποθήκευσης, γρήγορα έγιναν δημοφιλή και άρχισαν να διαδίδονται.

Τα πρώτα ηλεκτρονικά βιβλία ήταν γραμμένα συνήθως πάνω σε θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, σαν έγγραφα που θα ενδιέφεραν μόνο μικρές ομάδες ανθρώπων, που  μπορεί να ήθελαν να τα μοιραστούν, και άρα ήταν λίγες και με μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Τα θέματα που άπτονταν ξεκινούσαν από εγχειρίδια για υλικά τελευταίας τεχνολογίας και τεχνικές κατασκευής... και έφταναν σε υλικό "ακατάλληλο δια ανηλίκους"... και οτιδήποτε μεταξύ αυτών των δύο άκρων.

Από αυτή την κερματισμένη αγορά ανεξάρτητων και ειδικευμένων συγγραφέων, δημιουργήθηκε μια έλλειψη συμφωνίας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαμόρφωσης, πώλησης ή ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων.

Πάμπολλες μορφές ηλεκτρονικών βιβλίων έγιναν διαθέσιμες και δημοφιλείς, κάποιες υποστηριζόμενες από μεγάλες εταιρίες λογισμικού (όπως η μορφή Adobe PDF), και άλλες υποστηριζόμενες από ανεξάρτητους προγραμματιστές open-source. Ποικίλοι  ηλεκτρονικοί αναγνώστες φυσικά ακολούθησαν τις ποικίλες μορφές των ηλεκτρονικών βιβλίων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ειδικοί μόνο για μία μορφή, κατακερματίζοντας έτσι την αγορά των ηλεκτρονικών βιβλίων ακόμη περισσότερο. Το αποτέλεσμα ήταν η έλλειψη μιας κοινής συναίνεσης με το αγοραστικό κοινό όσον αφορά τα ηλεκτρονικά βιβλία, πράγμα που απέτρεψε τα ηλεκτρονικά βιβλία να γίνουν ένα αγαθό ευρείας κατανάλωσης.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία συνέχισαν παρόλα αυτά να κερδίζουν το δικό τους "υπόγειο" κοινό. Πολλοί εκδότες ηλεκτρονικών βιβλίων άρχισαν να διαθέτουν βιβλία που είχαν λήξει τα πνευματικά τους δικαιώματα, ή ήταν απλά πολύ παλιά και δυσεύρετα. Την ίδια στιγμή, συγγραφείς με βιβλία που δεν γίνονταν δεκτά από τους εκδότες, άρχισαν να προσπαθούν να τα δημοσιεύσουν μόνοι τους, προσφέροντάς τα στο διαδίκτυο έτσι ώστε να μπορέσουν να βρουν το κοινό τους. Ανεπίσημοι (και μερικές φορές μη έγκυροι) κατάλογοι βιβλίων έγιναν διαθέσιμοι στο διαδίκτυο, και ιστοσελίδες αφιερωμένες στα ηλεκτρονικά βιβλία άρχισαν να γίνονται γνωστές στο κοινό.

Ένα από τα πρώτα είδη λογοτεχνίας που έγινε δημοφιλές στον κόσμο των ηλεκτρονικών βιβλίων ήταν το ρομαντικό μυθιστόρημα. Τα ρομαντικά μυθιστορήματα ήταν ιδανικά σαν ηλεκτρονικά βιβλία, επειδή το είδος αυτό ήδη θεωρούνταν "ένοχη απόλαυση" από το μεγαλύτερο μέρος του κοινού, εξαιτίας του "ακατάλληλου" περιεχομένου του, που συχνά γινόταν αντικείμενο σαρκασμού. Τα ηλεκτρονικά ρομαντικά μυθιστορήματα αγοράζονταν εύκολα από το σπίτι, προστατεύοντας έτσι την ιδιωτικότητα, και το ίδιο εύκολα διαβάζονταν, χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψεις σε τρίτους την "ένοχη απόλαυσή" σου! Και έτσι, χωρίς να γίνει ευρέως γνωστό, τα ηλεκτρονικά ρομαντικά μυθιστορήματα έγιναν μία "βουβή επιτυχία"... 

Οι βιβλιοθήκες άρχισαν να δίνουν προσοχή στα ηλεκτρονικά βιβλία γύρω στο 1998 όταν η NetLibray, μία εταιρία από το Κολοράντο των ΗΠΑ, ξεκίνησε να τα προσφέρει. Το 2002, εξαγοράστηκε από την OCLC (Online Computer Library Center, Inc.), οι οποίοι συνεχίζουν να τα προσφέρουν στις βιβλιοθήκες μέχρι σήμερα. 

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να δείτε παραδείγματα μερικών από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες στο διαδίκτυο, που προσφέρουν δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία:










 Περιμένουμε τις δικές σας προτάσεις για άλλες ψηφιακές βιβλιοθήκες που δεν έχουν συμπεριληφθεί εδώ!


Πηγή*: Read an e-book week 


*το κείμενο είναι ελαφρά τροποποιημένο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου